Je kat laten wennen aan andere katten?

Of je nu een extra kitten neemt of een nieuwe kat, katten zullen aan elkaar moeten wennen. Veel mensen geloven er heilig in dat de dieren bij elkaar moeten worden gezet en het dan maar samen moeten uitvechten. Hoewel dit in sommige situaties prima gaat, kan het ook voorkomen dat de katten hierdoor een slechte start maken. Hieronder wat tips voor een succesvolle introductie.

Zullen we vriendjes worden?

Probeer een ‘match’ te vinden. De kans is groter dat jouw kat de nieuwe kat sneller accepteert wanneer ze ongeveer dezelfde leeftijd of hetzelfde karakter hebben. Kittens worden over het algemeen sneller geaccepteerd dan oudere katten.

Je katten laten ‘helpen’

Als je al een mannetje hebt en er een kat in zijn huis komt, is de kans groot dat hij gaat sproeien (urine spuien) wanneer hij nog niet geholpen is. Bovendien kunnen katten al zeer jong seksueel rijp / actief zijn, dus laat ze helpen voordat je met de gevolgen zit.

Een aparte kamer voor de nieuwe kat

Richt een aparte kamer in voor de nieuwe aanwinst. Voor de nieuweling is het waarschijnlijk al erg stressvol geweest om meegenomen te worden naar een ander huisje en gelijk in het territorium van een andere kat te zijn kan beangstigend zijn. Laat de nieuwe kat daar eerst drie dagen wennen aan de nieuwe mensen, de nieuwe geluiden en nieuwe geuren. Het is voor hem/haar fijn als dit in een gecontroleerde en vertrouwde ruimte kan. Een knus kamertje met een eigen kattenbak, eigen eten en drinken, een mandje of kartonnen doos en wat speeltjes.

De afzondering is ook belangrijk voor de kat des huizes. Hij moet ook wennen aan de nieuwe geuren en geluiden. Dit helpt bij de acceptatie en bij het besef dat het huis nog steeds zijn territorium is.

Probeer te spelen en te knuffelen met de nieuwe kat. Ga vaak even bij hem zitten om vertrouwen te winnen en een band te krijgen. Vergeet ook je eerste kat niet, daarmee moet ook gespeeld en geknuffeld worden!

Stap 1: Aan elkaar laten wennen

Katten zijn niet dom, ze weten het wanneer er een andere kat in huis is. Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.

Stap 2: Op ontdekking

De volgende stap is om de kat des huizes op de kamer van de nieuwe kat te zetten en de nieuwe kat op ontdekkingstocht door huis te laten gaan. Zo leren ze nog meer elkaars geur kennen. Houdt de katten nog wel gescheiden. Wanneer de nieuwe kat terug op zijn kamertje is, zal kat nummer 1. ook merken dat de nieuweling heeft rondgesnuffeld.

Stap 3: De introductie

Het wordt tijd om de katten te introduceren. Zorg er bij de introductie voor dat de katten beide een positief moment ervaren. Geef ze dus beide een lekker schoteltje melk, geef ze veel snoepjes en aandacht of probeer met ze te spelen. De katten zullen beide nieuwsgierig zijn maar gegrom, geblaas en eventueel een mep hoort erbij.

Het gaat niet goed

Wordt er wel heel erg veel gebromd en gesnauwd, probeer dan de nieuwe kat in een reismand met gesloten deurtje aan de kat des huizes voor te stellen of door glas. Als het meteen niet goed gaat, hebben de katten meer tijd nodig om aan elkaar te wennen. Stop het contact dan, probeer het later weer.
Zolang het grommen en blazen aanhoudt, moeten de katten eigenlijk het grootste gedeelte van de dag gescheiden blijven. Bij sommige katten duurt het langer om de nieuwe situatie te accepteren. Probeer je niet te bemoeien met de interactie. De rangorde tussen de twee katten moet bepaald worden en bemoeienis van de mens brengt dat proces uit balans.

Hoe gaat het verder?

Probeer ook de volgende keren dat de katten samen zijn toezicht te houden en te zorgen voor positieve ervaringen. Wanneer de katten leuk met elkaar omgaan, kan de nieuweling steeds langer vrij rondlopen. Hij hoeft niet meer terug naar de kamer als er niet meer gegromd of geblazen wordt. Heb vooral geduld, dit proces kan weken of soms wel maanden duren, en hou vertrouwen, dat ze niet gelijk maatjes zijn wil niet zeggen dat het niet gaat lukken.