Over mij

Als kind wilde ik, Jolanda van den Berg (1958) leven zoals Pipi Langkous: omgeven door dieren was mijn ultieme droom die ik deels thuis en buitenshuis ook kon waarmaken. Zo mocht ik paarden verzorgen in ruil voor het mesten van de stal. Niet verwonderlijk dat ik later ‘iets’ met dieren wilde gaan doen.

Vanuit die wens ben ik diverse cursussen gaan volgen o.a. over de combinatie hond/mens bij O&O (Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Honden Opvoeding en- Opleiding) en ben ik jarenlang bij verschillende hondenverenigingen als instructeur werkzaam geweest. Daarnaast was ik langdurig keurmeester bij de Federatie Hondensport Nederland.

Jolanda van den Berg- Gedragsbegeleiding bij dieren

Communiceren met dieren

Ik kwam tot de conclusie dat ik me meer wilde richten op het welzijn van dieren en op de onderlinge communicatie tussen dieren en hun leider. Door trainingen van o.a. Amerikaanse gedragsexperts en Nederlandse dierentolken en gedragsexperts heb ik mij gespecialiseerd als dierengedragsbegeleider.

Ik ervaar dagelijks een te beperkt beeld over dieren en hun gedrag, daarachter gaat zoveel schuil aan gevoelens, emoties en vooral onvoorwaardelijke liefde. Die bewustwording en het feit dat ik in nagenoeg alle gevallen een oplossing kan bieden voor probleemgedrag, heeft mijn leven enorm verrijkt. In mijn praktijk werk ik iedere dag aan een betere communicatie tussen mens en dier; elkaars (lichaams)taal leren spreken is de oplossing voor haast al het probleemgedrag bij dieren.

Dieren praten met de ogen vaak verstandiger dan mensen met de mond


Ludovic Halévy

Unieke aanpak gedragsbegeleiding

Mensen komen bij Dierenvreugde om probleemgedrag bij hun hond, kat of paard te voorkomen òf op te lossen. Ik start ieder traject vanuit mijn (theoretische) kennis, gevoel, energie en ervaring. Ik vertrouw vooral op mijn eigen objectieve observatie van de situatie en maak om die reden geen gebruik van vragenlijsten of iets dergelijks. Op deze manier kan ik open en zonder aanname naar een situatie kijken.

Mijn klanten zijn regelmatig verbaasd over mijn werkmethode, ik benoem meestal binnen een half uur de kern van het probleem èn de oplossing. Dat geeft ze (zichtbaar) vertrouwen in mijn aanpak en, terecht, in een positieve uitkomst van het traject.
Groot probleem, snelle oplossing.

Door mijn jarenlange ervaring heb ik mijn aanpak zo dat er binnen 2 weken een aanzienlijke verbetering van het gedrag merkbaar/ zichtbaar is*. Dit zorgt voor een positieve omslag bij het dier en de eigenaar: er groeit wederzijds begrip, respect en vertrouwen.

Als dierengedragsbegeleider begeleid ik je met en naar de oplossing van het (probleem) gedrag van jouw dier: niets meer en niets minder. Respect voor mens en dier is het uitgangspunt, geen dwang, pijn of angst.

Wil je kennis maken met mij en/ of ben je er klaar voor om de relatie met en het gedrag van je (huis)dier positief te verbeteren, neem dan contact op met Dierenvreugde.

*Het gewenste resultaat vereist volledige medewerking van de eigenaar door het strikt opvolgen van de adviezen, leefregels en oefeningen. In sommige gevallen verlang ik een schriftelijke bevestiging van de dierenarts dat het probleem geen lichamelijke oorzaak heeft.